Hogyan közvetítik a Labdarúgó Európa Bajnokságot?

Jelen esetben az UEFA az összes közvetítés jogtulajdonosa, ők üzemeltetik az IBC-t a (Nemzetközi Közvetítő Központot). Az IBC fizikailag Párizsban található, nem kevesebb mint 17000 m2 területet foglal el, telepítettek ide technikai, gyártó és kijátszó berendezéseket, valamint helyet biztosítottak további 40 közvetítő állomásnak, akik a saját igényeik szerint készíthetnek itt különböző összefoglaló anyagokat.

A világ összes közvetítője a mérkőzésekről csak és kizárólag az UEFA által adott jeleket használhatja, senki a mérkőzéseken nem forgathat saját felszerelésével, kivételt képeznek ez alól az engedéllyel rendelkező ENG stábok, akik riportokat és standup-okat forgathatnak a stadionokban. A Közvetítő Központban a meccsek alatt 200 fős UEFA személyzet teljesít szolgálatot, ők gondoskodnak a különböző broadcasterek kiszolgálásáról, technikai támogatásról és a felhasználói jogokról. Az UEFA a mérkőzésekhez alapból 36 kamerát használ, de ezeket kiegészítik további 10 kamerával, ezek a játékos kijáró alagútban, a pályán kívül, helikopteren és dronon teljesítenek szolgálatot. Az UEFA mint un. Host Broadcaster 5 vállalatot kért fel HD közvetítő kocsikkal a meccsek közvetítésére: Outside Broadcast (Belgium), Euromedia (Francia), Telegenic (Egyesült Királyság), AMP Visual (Francia) és Mediatec (Svéd). Az összes visszajátszás és lassítás a közvetítő kocsikon kívül, centralizált megoldásként valósul meg, amelynek ellátója az EVS.

A kamerák Sony és Grass Valley típusúak, amelyek szerepelnek gól kameraként és az aktuálisan bemutatkozó gólvonal technológia is ezeket használja a futball show alatt. A közvetítések zökkenőmentes lebonyolítására öt speciális tudással ellátott rendezőt bízott meg az UEFA, három francia, egy angol és egy német kamera karmester gondoskodik arról, hogy a legizgalmasabb képek jussanak el a nézőkhöz, név szerint: Jean-Jaques Amsellem, Knut Fleischmann, François Lanaud, Jamie Oakford és Laurent Lachand. Természetesen a kamerákon és direktorokon kívül még számos technikai és támogató berendezéseket és személyzetet hadrendbe állítanak, ezek főleg Sony, Blackmagic Design és Panasonic eszközök, stadiononként összesen 10 teherautónyi berendezés kerül beépítésre. Az UEFA a tervek szerint közel 2000 óra közvetítést tervez, ez igen jelentős a 2012-es EB 1500 órájához képest. A videó és audio jelek a stadionokból az IBC Központi Kapcsolótermébe érkeznek, innen kerülnek szétosztásra a full HD videó jelek, Dolby 5.1 hanggal.

Tehát a videó formátum jelenleg a full HD. De az UEFA igen fogékony a technikai fejlődésre, amit mi sem bizonyít jobban mint az a tény, hogy a 2014-es Bajnokok Ligája döntő mérkőzést Lisszabonból kísérleti jelleggel 4K-ban is közvetítették. Ezen az úton haladva tovább most a nyitó, a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő is közvetítésre kerül 4K technológiával, amihez a technikát a Telegenic 12 kamerás, 4K közvetítő kamionja biztosítja. 2020-ig lehetséges, hogy a 4K lesz az új szabvány, ami nincs is már olyan messze. A külső helyszínekről a jelek az IBC-be 100Gbps-os kapcsolaton keresztül jutnak el.

Az un. Live Stadium Feed, vagyis az élő stadion jelen kívül még továbbításra kerül egy jel minden résztvevő csapat számára, és további két jel egyéb kiértékelésekhez, valamint egy madártávlati kép is átvitelre kerül. A teljes futball show közvetítése digitális platformon zajlik, így számos stream könnyedén generálható a tartalmakból. Mindez szintén elérhető az UEFA jóvoltából, így a webes felhasználók, az okostelefonosok és táblagépek használói is élvezhetik a találkozókat. Előzetes becslések szerint a döntőt közel 300 millió futball rajongó fogja élvezni. Annak érdekében, hogy semmi technikai probléma ne merüljön fel az UEFA 5 supervisiort, 5 multilaterális producert és 4 minőség ellenőrt alkalmaz a közvetítések idejére. Az eddig látott közvetítések jó színvonalat képviseltek, hozták a ma elvárható nemzetközi átlagot. Külön öröm volt számunka, hogy Magyarország csapata várakozáson felül jól szerepelt ezen a futball tornán.

 

 

Hozzászólások