Blackmagic Design – 2016 első féléves mérleg

Itt és most nem pénzügyi beszámolót közlünk, hanem megpróbáljuk összefoglalni a BMD legfőbb aktivitásait az elmúlt hat hónapban, legyen az broadcast termék, szoftver, új installáció, vagy díj. Az év minden bizonnyal az ISE kiállítással indult februárban, itt a mini konverterekre, a video és audio monitorokra, az ATEM keverőkre, a Micro stúdiókamerára és a Video Assistra helyezték a fő hangsúlyt.  Az ATEM Television Studio teljes broadcast minőségű valósidejű H.264 kódolással dolgozó eszköz, amely 6 bemenettel rendelkezik. Az egység együtt tud dolgozni az ATEM hardver kontroll panelekkel is. Ideális megoldás többkamerás közvetítésekhez.

ATEM Production Studio 4K

Nagyobb tudással rendelkezik az ATEM Production Studio 4K. Ez már 4K-ban is dolgozik és 20 bemenetet képes kapcsolni (6G-SDI és HDMI 4K). Számos kontroll opció közül választhatunk: laptop, vagy asztali számítógép, de rendelkezésre áll az ATEM 1 M/E, vagy 2 M/E hardver panel, gombokkal és faderekkel, SDK szabályzóval. Hangmonitorozásra a mindössze egy rackegység magas Audiomonitort ajánlja a gyártó. A mindössze 1 rackegység nagyságú készülék kettős mélynyomó dizájnnal jelenik meg, beépített A/B osztályú erősítővel. A precíziós hang- és képmonitorozó 6G-SDI bemenetet, szimmetrikus XLR analóg, szimmetrikus AES/EBU digitális audio- és konzumer szintű HiFi hangbemeneteket tartalmaz. Az előlap többszínű audioszintmérő műszereket és LCD-t – a videoforrások monitorozására – tartalmaz. Ezen felül lehetőség van a HDMI 4K kimeneten keresztül nagyméretű kijelzőn történő monitorozásra is.

 SmartScope Duo 4K

Video monitorok terén a SmartView HD jellemzője a nagyméretű, 17”-es kijelző. A SmartView Duo két független 8”-es monitort egyesít. A zászlóshajó modell a SmartScope Duo 4K, amely beépített hullámalak vizsgálóval is fel van szerelve, amely a 8”-es monitorok valamelyikére választható ki. A legújabb monitor a SmartView 4K, amely világelsőként képes teljes felbontású Ultra HD képet monitorozni rackbe szerelhető kivitelben. 12G-SDI technológia a natív felbontás érdekében, 2160p60-ig.

Micro Studio Camera 4K

Akvizíciós eszközök között mutatkozott be a világ legkisebb stúdiókamerája a Micro Studio Camera 4K. A kamera dolgozik HD-ben és Ultra HD-ben, miközben teljes mértékben vezérelhető SDI kontroll protokollon keresztül a képkeverőről. Az apró eszköz mindennel felszerelt, éppen úgy, mint nagyobb társai: van benne beépített színkorrektor, utasító rendszer, adásjelző, PTZ kontroll kimenet, beépített mikrofonok, mentő akkumulátor, MFT objektívfoglalat és B4 objektívvezérlő kimenet.

DaVinci Resolve

De hogy ne csak termékekről essék szó, az ISE kiállítással szinte egy időben jelentették be, hogy a Nagoya TV japán televíziós csatorna 4K, HDR és színkorrekciós munkaállomásokat telepített DaVinci Resolve és Smart Videohub-ok felhasználásával. Ez az utómunka komplexum az első Japán Tokai régiójában, amely képes 4K-ban editálni, fényelni és kezeli a HDR (Nagy Dinamika Átfogás) munkafolyamatokat. Még mindig februárban került gyártásra a Sundance díjas rendező „A 4.” című filmje.

Blackmagic Cinema EF

A forgatáshoz Blackmagic Pocket Cinema és Blackmagic Cinema EF kamerákat használt a két operatőr, Shane Bruce Johnston és Charles J. Gibson. A film írója és rendezője Andre Hyland. A fényelést Mark Todd Osborne végezte DaVinci Resolve 12 Studioval. A humor nagyágyúi után a BBC az orosz klasszikus Tolsztoj, Háború és békéjének második részét kezdte forgatni BMD Production Camera 4K-val. Ezt a kamerát a film operatőre George Steel választotta, csakúgy mint a DaVinci Resolve Studiot Simone Grattarola colorist.

Production Camera 4K

 A két neves alkotót a rendező Tom Harper egyesítette, akikkel együtt már több sikeres produkciót készített a napóleoni háborúk idejéből. Még mindig a filmgyártásnál maradva vegyük sorba az idei Oscar-díjra jelölt filmek közül, melyek használtak valamilyen Blackmagic terméket?

„Amy” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Paul Ensby

“Cartel Land,” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Seth Ricart

“Mad Max: Fury Road,” számos jelenet Blackmagic Cinema Kamerával forgott, operatőr John Seale

“The Martian,” sztereó konverzió Fusion Studio, operátor Richard Baker

The Martian egy filmkockája

“The Martian,” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Stephen Nakamura

“Mustang,” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Yov Moor

“Spotlight,” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Tom Poole

“What Happened Miss Simone,” fénymegadás DaVinci Resolve Studio, colorist Yohance Brown.

Már márciust írunk, amikor felröppen a hír, hogy a Cinema Art, Vasallo Vision Group leányvállalataként több mint 20 mexikói klasszikus film felújításába kezdett Cintel Film szkenerrel. A 35mm-es celluloid szalagot digitális HD formátumra migráltatják. A restaurált alkotásokat spanyol nyelvű televíziós állomások fogják sugározni, közép és dél-Amerikában.

Cintel Film Szkener

Amerikából átugorva Vatikán városba, ahol a Pontificia Università della Santa Croce oktatási intézmény Blackmagic Studio Camera 4K és ATEM 1 M/E Production Studio 4K berendezéseket installált. A többkamerás installáció segíti a hallgatókat a teljes broadcast gyártási folyamat megértésében. Mindezen talán első körben csodálkozhatunk, de tudnunk kell, hogy a Vatikáni Egyetemnek van egy Média és Kommunikáció fakultázsa 1996-óta, ahol nem csak azt tanítják, hogy hogyan kell a kamera előtt szerepelni, hanem azt is, hogy mi történik a kamera mögött.

Blackmagic Studio Camera 4K

Még a NAB kiállítás előtt került bejelentésre, hogy Sir Elton John világkörüli turnéjának lebonyolításához számos Blackmagic terméket fognak használni, úgy mint:  Micro Studio Camera 4K, Video Assist,  Teranex Mini, UltraStudio Express  és DaVinci Resolve Studio. Mindezek után következett Las Vegas, ahol a teljes broadcast, filmes, utómunka és élő esemény gyártáshoz szükséges berendezés kiállításra került. Ott volt az URSA Mini legfrissebb változata, az ATEM 2 M/E broadcast 4K képkeverője, a Teranex Mini konverterek, a Video Assist és még sok minden más.

Sir Elton John világkörüli turnéjának egyik állomása

Debütált a  Smart Videohub 12G 40x40 ami egy vadonat új darab, a videójelek vizuálisan továbbíthatók, a beépített monitoron szimultán látható az élő videó, a keresztpontok csatlakozása és a TV formátum. Az eddigi 6G-SDI 12x12, 20x20 és 40x40 hub-ok után megjelenik a 12G megoldás is, a felhasználó az összes IP beállítást elvégezheti a front panelon számítógép igénybevétele nélkül. Forradalmi újdonságként jelentették be Blackmagic Duplikator 4K megoldásukat, amivel azonnal szétosztható egy élő esemény közvetítése.

Duplikator 4K

Az Ultra HD fájl tartalom SD kártyákra kerül rögzítésre, amiket az esemény végén azonnal teríteni lehet a vásárlók között. A Duplikátor jellemzője a 25 egységből álló beépített SD kártya felvevő, a 12G-SDI csatlakozók és a valósidejű H.265 kódolás, amely 2160p60 rátáig biztosítja a fájlok rögzítését. A H.265 kódolás sokkal hatékonyabb mint a régi H.264,  a fájlok méret kisebb, az adatráta alacsony, így a tartalom könnyedén lejátszható hagyományos SD kártya médiáról.

3G-SDI Arduino Shield

Az április hónap bejelentés és újdonság esőt hozott a Blackmagic háza tájáról, csak felsorolás szerűen leltározzuk le az termékeket! Megérkezett az URSA kamerához a stúdió kereső. Már elérhető a 3G-SDI Arduino Shield, ami biztosítja, hogy a felhasználó a saját vezérlőit használja kamerákhoz és más SDI eszközökhöz. URSA Mini kamerához már kapható az új operációs rendszer és kezelőfelület. Kibocsátották DaVinci Resolve 12.5-höz a publikus Beta változatot.

MultiView 4

Bemutatkozott a MultiView 4 a sokmonitoros alkalmazásokhoz. Jelvezetés területén az új Micro konverterek jelentek meg. Szintén Vegasban mutatkozott be az UltraStudio 4K Extreme 3, ami a világ legnagyobb tudású Thunderbolt videó capture és playback megoldása.

UltraStudio 4K Extreme 3

Már elérhető  az ATEM keverők 6.8 frissítése HyperDeck kontroll integrációval. Élő videó IP hálózaton történő továbbításához a TICO Lightweight tömörítési eljárást választották. Még ebben a hónapban a Blackmagic Design első ausztrál vállalatként elnyerte a tekintélyes Red Dot „Piros Pont” az év tervező csapata rangos elismerést, amely a világ egyik legjelentősebb tervezői díja.

 A Red Dot-díj nyertesei

Az évente jutalmazott korábbi nyertesek: Apple, Bose, BMW, Braun, Porsche, Sony, Adidas, Bosch. A Red Dot négy terméket honorált a Blackmagic portfóliójából: az URSA Minit, a Micro Camerát, az URSA elektronikus keresőt és a Video Assistet. Májusban figyelemre méltó installáció volt a Valencia Futball Stadion video rendszerének korszerűsítése. Gyakorlatilag az eredményjelző táblák tartalmának előállításhoz és a jelek keveréséhez építettek egy stabil rendszert. Minden eredményjelző táblának van egy saját ATEM 1 M/E Production Studio 4K mixere, azonban szükséges egy operátor aki képes kezelni az összes jelet, ha kell optimalizálja és szinkronizálja az eredmény kijelzőkhöz. 5 eredményjelző, 4 élő forrás, 3 kamera és 2 CG forrást kell kezelni, ehhez a Blackmagic MultiView 16 képosztót installálták.

Valencia Futball Stadion installáció

 Mindezzel egyidőben Aaron Carter új videoklipjét a “Fool’s Gold-ot” URSA Mini 4.6K kamerával forgatták, az utómunkákat DaVinci Resolve Studioval végezte a colorist Robert Crosby.

URSA Mini 4.6K

Kínában is jól szerepelt a BMD, a Shanghai Expo Centerben látványos show keretében indították útjára a Hyundai Elantra Lingdong autót, Az eseményt számos kínai állomás is közvetítette: LeTV, Tencent Video, iQiyi és Youku. A következő berendezéseket használták: ATEM 1 M/E Production Studio 4K, Teranex Express és HyperDeck Studio Pro.

Hyundai Elantra Lingdong show Shanghaiban

 Kuala Lumpurból, az Asztalitenisz Világbajnokságról is BMD eszközökkel közvetítettek. Blackmagic Micro Studio Camera 4K és a Video Assist szerepeltek a frontvonalban. Júniusban az August Burns Red koncerten használtak URSA Mini 4K kamerát. Szintén a napokban jelentették be a Fusion szoftver 8.1 update-jét, amely kapcsolatot biztosít Avid Mac és Windows rendszerekhez.

Kuala Lumpur - Asztalitenisz Világbajnokság

Nos ez volt az elmúlt fél év termése, a teljesség igénye nélkül. Az elkövetkező hónapok bizonyosan sok munkával telnek majd Ausztráliában, hogy aztán Szeptemberben az IBC kiállításon Európában ismét rengeteg látnivaló kápráztassa el a broadcastereket a Blackmagic Desing standján.

VP

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások